Bitmain’s Woes Ga door als Company Delays Mining Rig Deliveries

Bitmain, de grootste producent van bitcoin-mijnbouwinstallaties, heeft de afgelopen maanden veel conflicten gehad. Hoewel het bedrijf had gepostuleerd dat zijn conflicten geen invloed zouden hebben op zijn activiteiten, lijkt het erop dat deze uitdagingen onvermijdelijk zijn geworden.

Problemen bij het samenstellen

Gisteren kondigde de Chinese mijnbouwreus aan dat hij de orders voor zijn mijnwerkersmachines voor juni en juli met ten minste twee tot drie maanden zou uitstellen. Onder verwijzing naar „externe inmenging in de bedrijfsvoering“ bevestigde het bedrijf dat het deze orders op zijn vroegst in september of oktober zou verwerken.

Dit is niet het enige ongeluk waar Bitmain tot nu toe onder lijdt. Vorige maand kondigde het bedrijf op de Antminer WeChat-pagina aan dat een aantal van zijn werknemers duizend Antminer-installaties had verplaatst van een van zijn faciliteiten. Volgens de post omvatten de machines modellen uit de S17- en T17-reeksen en het vlaggenschip van Bitmain, de S9-mijnbouwinstallaties.

De werknemers hadden de machines medio juli van een fabriek in Mongolië verhuisd. De post van het bedrijf legde uit dat sommige van de gestolen booreilanden toebehoorden aan klanten die hun activiteiten in de faciliteit hadden ondergebracht.

Een openbare machtsstrijd

Bitmain’s „externe invloed“ jab is in wezen dezelfde vorm van bedrijfsnomenclatuur die de industrie-experts niet hebben weten te geloven. Dovey Wan, een Chinese Bitcoin Era-insider en hoofd van investeringsfirma Primitive Ventures, twitterde dat de activiteiten waren beïnvloed door het conflict tussen de twee oprichters – Jihan Wu en Micree Ketuan Zhan.

Het hele drama tussen het paar begon in oktober 2019, toen Wu in een bedrijfsrelease aankondigde dat de raad van bestuur had ingestemd met het ontheffen van Zhaan van zijn taken als wettelijke vertegenwoordiger van het bedrijf. Wan had aangegeven dat het een vijandige overname was, en eerder in het jaar kondigde hij op de sociale media aan dat hij Wu en het bedrijf voor de rechter zou slepen.

In de maanden die volgden, waren er gevechten en openbare uitbarstingen tussen de twee partijen. Zhaan is de grootste aandeelhouder van het bedrijf, en hij heeft geprobeerd om zichzelf te herstellen als de officiële wettelijke vertegenwoordiger van het bedrijf. Aan de andere kant lijkt Wu onvermurwbaar te zijn in zijn missie om hem uit het bedrijf te halen en alle banden te verbreken. Het is nogal de val van de twee mannen die het bedrijf bouwden tot een multi-miljoen-dollar mijnbouwkolos.

In de tijd van de pers is de strijd behoorlijk gespannen geworden. Tech nieuwsbron BlockBeats meldde in juni dat Zhaan de dochteronderneming van Bitmain in Beijing had overgenomen. De dochteronderneming is een van de meest winstgevende van Bitmain, en het controleren van het in wezen herstelde Zhaan als de wettelijke vertegenwoordiger van het bedrijf.

Uiteindelijk stuurde Zhaan een open brief naar de raad van bestuur van het bedrijf, waarin hij aanbood om hun aandelen uit te kopen in een deal ter waarde van ongeveer 4 miljard dollar. In zijn brief legde de voormalige CEO uit dat hij 36 procent van Bitmain bezat, terwijl Wu slechts 20 procent bezat. Zhaan voegde eraan toe dat hij 60 procent van een van de dochterondernemingen van het bedrijf op de Kaaimaneilanden bezat. Hij bood uiteindelijk aan om Wu en drie andere investeerders uit te kopen wiens aandeel in het bedrijf ongeveer 15 procent bedroeg.